מוקד ארצי :  03-9072734

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

איך שומרים על לחץ דם תקין?

מאת הדר דורן – פרמדיקית

 
גופנו מרושת לכל אורכו ורוחבו בכלי דם שונים האחראיים להוביל דם מהלב לכל איבר ותא בגופנו ובחזרה אל הלב. לחץ דם הינו הלחץ שמפעיל זרם הדם על דפנות כלי הדם והוא נמדד במילימטר כספית. הוא משתנה במהלך היום מאות ואלפי פעמים, מושפע מתזונה, שינה, הורמונים, סטרס משק הנוזלים בגוף, מחלות שונות ועוד.

הלחץ שהדם מפעיל על כלי הדם הינו כלי יעיל ביותר להבנת מצב הבריאות שלנו, עשוי לתת תמונה לתחלואה קיימת או עתידית ואף עשוי לנבא את תוחלת חיינו. לחץ הדם נמדד באמצעות מכשיר ייעודי – מד לחץ דם, אשר ניתן לרכוש ולהשתמש בו בבית. מדוע חשוב לשמור על לחץ דם תקין? מהם הדברים המשפיעים על לחץ הדם ולמה לחץ דם גבוה הוא מסוכן?

כיצד מודדים לחץ דם?

לחץ הדם בא לידי ביטוי באמצעות שני מספרים המבטאים שני לחצים שונים (למשל: 120/80). את לחץ הדם מודדים ע״י מכשיר רפואי שנקרא מד לחץ דם במדד שנקרא מילימטר כספית. המכשיר עשוי משרוול המלבש על הזרוע ומתפח באמצעות משאבה במפעילה לחץ עם הזרוע ועל כלי הדם. ישנו מכשיר אלקטרוני וישנו מכשיר ידני. המדידה נותנת תוצאה ממוספרת המחולקת לשני מדדים: לחץ סיסטולי ולחץ סיאסטולי.

לחץ סיסטולי: הלחץ בכלי הדם בעת התכווצות חדרי הלב (הנקראת ׳סיסטולה׳), זהו הערך הגבוה מבין המספרים. ערך הלחץ הסיסטולי התקין נע בין הערכים 90-140 מילימטר כספית.

לחץ דיאסטולי: הלחץ בכלי הדם בעת הרפיית חדרי הלב (הנקרא ׳דיאסטולה׳), זהו הערך הנמוך מבין המספרים. ערך הלחץ הדיאסטולי התקין נע בין הערכים 60-90 מילימטר כספית.

מדוע שמירה על לחץ דם תקין חיונית?

לחץ דם גבוה הינו לחץ דם המוגדר כגבוה מ140/90 ולכן, חשוב לשמור על ערכי לחץ דם נמוכים מערך זה ככל הניתן. גורמים רבים משפיעים על לחץ הדם שלנו ולכן הוא מדד קריטי ומשמעותי בקביעת איכות חיינו ובריאותנו. מספר לחץ הדם עשוי לשקף עבורנו את מצב בריאותנו ועל כן, שמירה על ערכיו התקינים משמעו – הקפדה על אורח חיים נכון ובריא. חלק מהגורמים המשפיעים על ערכי לחץ הדם הינם גנטיים, מולדים ושאינם בשליטתנו כגון:

  • מין – גברים מפתחים יתר לחץ דם יותר מנשים.
  • גיל – גברים מעל גיל 55 ונשים מעל גיל 65.
  • היסטוריה משפחתית של מחלות לב וכלי דם.
  • מצב סוציו-אקונומי.

 אך חשוב לציין כי רבים מהגורמים שייכים לאורח חיינו והם בשליטתנו!

 

איך שומרים על לחץ דם תקין?

גנטיקה ומין הם לא כל הסיפור – יש ביכולתנו לקחת אחריות על בריאותנו ולהקפיד על אורח החיים במטרה לשמור על ערך לחץ דם תקין.

מה משפיע על לחץ הדם?

  • תזונה – יש להימנע ככל הניתן מתזונה עתירה במלח, מזון מעובד, סוכר לבן, אלכוהול וכמות גדולה של חלבונים מהחי.
  • עישון – עישון פעיל ועישון פאסיבי נמצאו במחקרים כמעלים לחץ דם.
  • סטרס – אורח חיים לחוץ ומתוח, המפעיל את הורמוני הסטרס נמצא כמגביר סיכון ליתר לחץ דם.
  • שינה – חשוב להקפיד על שינה איכותית ומספקת.
  • פעילות גופנית – דווקא המרצת הדם באופן יזום ע״י פעילות גופנית מותאמת ומתונה נמצא כמשפר את מדדי לחץ הדם. חשוב לכלול פעילות גופנית אירובית, המעלה את הדופק כגון: הליכה, ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים וכו׳.
  • נטילה ממושכת של תרופות – גלולות למניעת היריון, סטרואידים, נוגדי דיכאון, משככי כאבים נוגדי דלקת ועוד.

יתר לחץ דם – הרוצח השקט

אחת הבעיות המרכזיות ביתר לחץ דם היא שלעיתים, כאשר הוא מאובחן כבר מאוחר מדי. לחץ דם גבוה אינו כואב, מציק או מוביל לתסמינים עד אשר הוא מגיע למצב מסוכן ועל כן הוא מכונה ״הרוצח השקט״.

יש להתייחס ללחץ דם גבוה בחומרה שכן, הוא עלול להוות את הסנונית הראשונה המבשרת על תחלואה. בין המחלות המיוחסות ליתר לחץ דם:

  • מחלות לב אקוטיות וכרוניות כגון התקף לב
  • מחלות ריאה כרוניות
  • שבץ מוחי
  • מחלות עיניים עד עיוורון

לחץ דם תקין לפי גיל

לחץ הדם הוא מדד חיוני לבריאות הלב וכלי הדם, ומשתנה בהתאם לגיל. לחץ דם תקין מוגדר בדרך כלל כ-120/80 מ”מ כספית עבור מבוגרים בריאים, אך הערכים התקינים יכולים להשתנות עם השנים. בגיל צעיר, לחץ הדם נוטה להיות נמוך יותר, אך עם העלייה בגיל, יש נטייה טבעית לעלייה קלה בלחץ הדם. אצל מבוגרים מעל גיל 60, לחץ דם של עד 140/90 מ”מ כספית עדיין עשוי להיחשב תקין, במיוחד אם אין בעיות בריאות אחרות. עם זאת, חשוב לזכור שכל אדם הוא ייחודי, וערכי לחץ הדם המתאימים יכולים להשתנות בהתאם למצב הבריאותי הכללי ולאורח החיים. לכן, מומלץ לבצע מעקב שוטף אחר לחץ הדם ולהתייעץ עם רופא כדי לקבוע מהו לחץ הדם התקין והמתאים עבורכם.

טיפול ביתר לחץ דם

האבחנה הרפואית ביתר לחץ דם מתחלקת למספר קטגוריות:

  • יתר לחץ דם מדרגה ראשונה – בין 140/90 לבין 159/99 מ״מ כספית.
  • יתר לחץ דם מדרגה שניה – 160/100 מ״מ כספית ומעלה.
  • חולים כרוניים אחרים – מאובחנים כלוקים ביתר לחץ דם כאשר הערכים מעל 130/80 מ״מ כספית.

לאחר האבחנה, חשוב מאוד להקפיד על שינוי באורח החיים. כמו כן, יומלץ לחולה על תחילת טיפול תרופתי. ישנן תרופות רבות המסייעות להסדרת והורדת לחץ הדם והן מותאמות לכל חולה באופן אישי. תרופות נפוצות להורדת לחץ דם לדוגמה:

  • חוסמי בטא
  • מעכבי ACE
  • חוסמי תעלות סידן

 ועוד.

חלק מהתרופות ניתנות לכל החיים וחלקן עשויות להינתן לזמן קצר ובתנאי שהחולה אכן שינה את אורח חייו ומצליח לאזן את לחץ הדם באמצעות תזונה, אימון גופני, הורדת הסטרס ועוד.


הכותבת הינה פרמדיקית ובעלת תואר ראשון בביולוגיה וקרימינולוגיה, כותבת, עורכת תוכן ומדריכה בחברת ׳אריאל מדיק׳.

אולי יעניין אותך גם?

Need Help?

צרו עמנו קשר

מלאו פרטיכם ונחזור בהקדם

ימים לא פשוטים עוברים על כולנו

אריאל מדיק רוצה לחזק את כלל לקוחותיה!

קבלו מתנה על כל רכישה מהאתר!

מתנה דפיברילטור תיק עזרה ראשונה

ימים לא פשוטים עוברים על כולנו

אריאל מדיק רוצה לחזק את כלל לקוחותיה!

קבלו מתנה על כל רכישה מהאתר!

מתנה דפיברילטור תיק עזרה ראשונה