תאונות אופניים הן חלק כמעט בלתי נפרד מחווית הרכיבה, בין אם אתם נוסעים בכבישים עירוניים צפופים, או בתנאי שטח לא צפויים. לכן, כרוכבי אופניים, חשוב להכיר ולהיעזר בכל דרך אפשרית שתסייע לכם למנוע את התאונה הבאה, אך במקביל גם להיות מודעים לכך שלא תמיד ניתן למנוע פציעה, ולכן חשוב גם לדעת מה לעשות במקרה חרום.
כדי לסייע לכם, הכנו מדריך קצר ומקיף המפרט את כל השלבים המומלצים במקרה של תאונת אופניים:
מניעת תאונות אופניים
מניעת תאונה היא כמובן לא תלויה רק ברוכבי האופניים עצמם, אלא גם בנהגים, תנאי השטח ועוד אינספור גורמים שלא ניתן בהכרח לצפות. אך עם זאת, יש כמה אמצעי זהירות שכל רוכב אופניים יכול לנקוט בהם, אשר יפחיתו את הסיכוי לתאונה ולא פחות חשוב – יצמצמו את הנזק הפוטנציאלי במקרה שכן תתרחש תאונה.
רכיבה עם אנשים נוספים – מרבית הרוכבים יוצאים לרכיבה לבדם, אך במקרה של נפילה או תאונה, נוכחות של אדם נוסף יכולה לעשות את ההבדל בין חיים למוות. לכן, במיוחד אם אתם יוצאים לרכיבת שטח מרוחקת, השתדלו לדווש בקבוצה או זוג.
מכונית מלווה – הכבישים כמו גם הנהגים בישראל הם לא מאוד ידידותיים לרוכבי אופניים, ורבים טובים נפצעים, (או גרוע מכך) כתוצאה מפגיעת מכונית. למרות זאת, כ85% מהרוכבים בכביש נוסעים ללא מכונית מלווה. אז אם אתם רוצים להימנע מתאונה, זכרו שמכונית מלווה מספקת הגנה מעולה ומקטינה באופן ניכר את הסכנה.
לטיפול מידי בנפילות, מומלץ לרכוש ערכת עזרה ראשונה לטובת טיפול עזרה ראשונה מיידי במקרה הצורך.
חבישת קסדה – קסדות מפחיתות את הסיכוי לפגיעות ראש ב-70%, ונראה לנו שכל הסבר נוסף מיותר…
הנחיות להענקת עזרה ראשונה
במקרה של נפילה, פגיעה או תאונה:
שלב 1 – הערכת מצב
בחנו את מצבו של הפצוע – האם הוא בהכרה? נושם? מגיב?
במקרה שאתם לא בטוחים לגבי חומרת הפציעה – כיוון שרובנו לא חובשים מקצועיים, במקרים רבים, כשהפציעה נראית גבולית או הפצוע מרגיש שהכל תקין, אנחנו פשוט ממשיכים הלאה. אך למעשה, יש פציעות שיכולים להיות חמורות יותר מכפי שהן נראות ברגע הראשון.
לכן, כדאי להיעזר בעצות הבאות להערכת מצב:
- סדק או שבר בקסדה – מעידה על פגיעת ראש חזקה, ומומלץ לפנות לבדיקה רפואית במיוחד אם הפצוע חש כאב ראש שלא משתפר, ו/או אבדן הכרה.
- בלבול – אם לדוגמא , הפצוע לא יודע מי ראש הממשלה או אינו זוכר פרטים חשובים כגון, יום בשבוע ומיקומו הנוכחי ומראה סימני בלבול אחרים יש לפנותו לקבלת סיוע.
- שינויים בראיה – אם הראיה נעשית מטושטשת או חל כל שינוי אחר יש לפנות מיד לקבלת סיוע רפואי
שלב 2 – הזעיקו עזרה
חייגו 101 למד”א
מסרו את שמותיכם, מיקומכם, טלפון ליצירת קשר ומצב הפצוע, ופעלו בהתאם להנחיות המוקדן
אם אין קליטה – נסו להגיע למקום גבוה יותר (גם במחיר של התרחקות זמנית מהפצוע)
שלב 3 – העניקו עזרה ראשונה
טפלו בפצוע כמיטב ידיעתכם, אך אל תבצעו פעולות שאינכם מיומנים לבצע ללא הנחיות המוקד. השתדלו לשמור על ערנותו של הפצוע.
חשוב – אל תזיזו את הפצוע ואל תסירו את הקסדה מראשו, במיוחד אם יש חשד לפגיעה בראש או בעמוד השדרה. במצב כזה כל תזוזה עלולה לגרום נזק רב ולכן יש להמתין לצוות הרפואי שידע להעריך את המצב ולהעניק סיוע מבלי לפגוע בפצוע.
להרשמה לקורס עזרה ראשונה ולרכישת ציוד מציל חיים צוות ARIEL MEDIC לשירותכם 03-9072734
אנחנו בחברת ARIEL MEDIC נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה או התייעצות לרכישת ציוד רפואי.
המידע הינו אינפורמטיבי בלבד ,אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך רק עליו.