מוקד ארצי :  03-9072734

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

המדריך לביצוע החייאה

בעת שאדם סובל מכשל במערכות החיוניות לקיום החיים: מערכת העצבים המרכזית, מערכת הדם והלב ומערכת הנשימה, אנו מבצעים מספר פעולות מלאכותיות, על מנת לנסות ולהשיב את הפעילות התקינה של מערכות אלה, או לפחות לשמור על רמת חמצון סבירה במוח המטופל, עד אשר יגיע צוות רפואי מיומן. פעולות אלה מכונות “החייאה”.

הנחיות חדשות לביצוע פעולות החייאה

איגוד הלב האמריקאי פרסם באוקטובר 2010 הנחיות חדשות הנוגעות לביצוע החייאה בסיסית והחייאה מתקדמת.ההנחיות החדשות כוללות שינויים באופן ביצוע ההחייאה וכן בסדר פעולות ההחייאה.החייאה בסיסית איכותית צריכה להתבצע תוך מתן דגש על ביצוע עיסוי לב חיצוני. קיימת חשיבות גבוהה לעיסויי הלב, בעוצמה ובקצב הנכונים, שמירה על רצף הפעולות וכן חיבור מכשירAED  (מכשיר החייאה- דפיברילטור) בהקדם האפשרי. ולכן ההחייאה תתחיל בביצוע עיסוי חזה, ואילו פתיחת נתיב האוויר וההנשמות יתבצעו בהמשך ההחייאה.
רוב האירועים של דום לב מתרחשים באנשים מבוגרים. אחוזי ההישרדות בחולה עם דום לב, אשר קיבל טיפול הכולל עיסויי לב מהיר ומתן שוק חשמלי (דפיברילציה) גבוהים, לכן העיסויים מתבצעים בשלב מוקדם של ההחייאה.

מחקרים מראים כי ביצוע עיסויי לב באופן רציף הוא החשוב והמשמעותי ביותר להחייאה יעילה.

שלבי החייאה

בשלב הראשון שומרים על בטיחות

את ההחייאה אנו מבצעים תוך שמירה על בטיחות וזהירות יתרה מהידבקות במחלות מדבקות. לכן, חשוב במיוחד להיעזר בכפפות ובמסכה להנשמה המונעים את המגע הישיר בין המטופל לבין המטפל.הבטיחות צריכה גם לכלול הרחקה של השוהים בסביבה מגורם מסוכן.

בשלב השני אנו מבצעים בדיקת הכרה והתרשמות ממצב הנשימה

בדיקת הכרה כוללת הכרה מילולית- כלומר קריאה קולית, בשמו של המטופל, “אדוני, אתה בסדר? אתה שומע?” ובדיקה פיזית- על ידי צביטה בשני צידי שריר הטרפז של המטופל. אם אין תגובה –  המטופל מחוסר הכרה.

בזמן בדיקת ההכרה יש להתרשם ממצב הנשימה של המטופל

יש לבצע בדיקה האם הוא נושם/ לא נושם/ נושם נשימות אגונאליות (נשימות סופניות). במצב שיש נשימה, יש להמשיך לשמור על נתיב אוויר פתוח ולהרים את הרגליים של המטופל בזווית של ° 30.

במידה ואין נשימה, או שיש נשימות אגנואליות, יש להזעיק עזרה, לשלוח אדם אשר יביא את מכשיר הדפיברילטור- מכשיר ההחייאה ולבצע את פעולות ההחייאה אותן נציין בהמשך.

בעת שאנו מזעיקים עזרה חשוב לשים לב:

  • מחייגים 101
  • מוסרים את כל הפרטים לאט וברור, כולל מיקום מדויק
  • מספר הטלפון ומהות המקרה – (התקף לב, תאונת דרכים)
  • מצב החולה/נפגע(מגיב/ לא מגיב/ נושם’ לא נושם)
  • מנתקים אחרונים את הטלפון
  • מומלץ: לשלוח אדם אשר ימתין ויכוון את האמבולנס במידת הצורך.

במידה ואין נשימה, או שיש נשימות אגונאליות אנו מבצעים את פעולות ההחייאה על פי הכללים של:

CAB (Chest compression – Air way – Breathing)

C- Chest compression – עיסוי לב חזה:

קיים קושי לקבוע בוודאות האם יש דופק/דופק יעיל לחולה, ולכן אין להתעכב על  בדיקת דופק. ולכן, יש להתחיל לבצע 30 עיסויים ברצף.

  • משכיבים את המטופל על מצע קשה בלבד
  • חושפים את בית החזה ומוצאים את מיקום העיסוי המדויק (במרכז החזה, בין 2 הפטמות)
  • מקפידים על מרפקים נעולים בזווית ישרה מעל עצם החזה
  • שומרים על 90 מעלות ביחס לחולה – לחץ מהר עמוק וחזק!!!
  • לאחר כל לחיצה יש להרפות לגמרי, מבלי לנתק את כפות הידיים ממקום העיסוי, וזאת על מנת לאפשר ללב להתמלא באופן תקין.


בשלב זה חשוב לדעת מספר דברים:

מקום העיסוי מתרחש ממרכז עצם החזה כלפי מטה, כאשר אנו מבצעים אותו באמצעות שתי כריות כף היד. כרית כף היד מונחת על עצם החזה, במרכז, ומעליה כרית היד הנוספת. בתינוקות ויילודים באמצעות 2 אצבעות. חשוב לשים לב שהעיסוי יעשה בעומק של 5 ס”מ לפחות. בתינוקות וביילודים -4 ס”מ – 1/3 מעומק בית החזה וזאת במטרה לגרום לזילוח דם וחמצן תקינים. יש להימנע מהפסקות ברצף ביצוע ההחייאה, למעט מקרים כגון: הערכת צורך במתן דפיברילציה – מתן שוק, או בתום 30 עיסויים לצורך ביצוע שתי הנשמות.

לאחר ביצוע 30 עיסויים – יש לעבור לשלב – A פתיחת נתיב אוויר:

A – Air way – נתיב אויר- סילוק הפרשות ופתיחת נתיב אוויר

בשלב זה, אנו פותחים את הפה של המטופל ומסלקים את ההפרשות. באם יש הפרשות מוצקות- אנו מוציאים אותם בעזרת שתי אצבעות. באם יש הפרשות נוזליות אנו מטים את ראש המטופל הצידה וגורפים את ההפרשה עם שתי אצבעות. לאחר מכן אנו מטים את הראש של המטופל לאחור בשיטת מצח סנטר.

לאחר מכן יש לעבור לשלב B – ביצוע הנשמות:

B – Breathing – הנשמות

לאחר שבדקנו וגילינו שהמטופל אינו נושם או נושם ‘נשימות אגונאליות’ נבצע 2 הנשמות באמצעות מסכת כיס או מפה לפה.
ראשית, יש לוודא שנתיב האוויר פתוח. לאחר מכן יש לאטום את נחירי המטופל, לשאוף אוויר, להצמיד את השפתיים לשפתי המטופל ולנשוף לפיו. זמן ההנשמה הוא שנייה אחת בלבד. נפח ההנשמה הוא עד להתרוממות בית החזה. בעת ההנשמה חשוב לוודא שהאוויר חדר לריאות ובית החזה מתרומם. במידה ובית החזה אינו מתרומם, יש לשפר את נתיב האוויר ולאטום את נחירי המטופל בעת ההנשמה.

הערה חשובה במיוחד : במידה וקיים קושי/ בעיה בביצוע ההנשמות, כמו מחלות, דימומים בפנים, או קושי אחר, יש לבצע רק עיסויים ברצף. כמובן שיש לחבר דפיברילטור ולפעול על פי הנחיותיו. מיד לאחר ביצוע ההנשמה יש לחזור ולבצע סטים מלאים של : 30 עיסויים ו- 2 הנשמות ברצף, עד להגעת צוות ההחייאה.

 

בעת שאנו נמצאים בסמוך לאדם שסובל מכשל כלשהו במערכות החיים, ידע החייאה בסיסי מסוגל להציל חיים. מומלץ במיוחד לעבור קורסי עזרה ראשונה שישלימו את הידע התיאורטי והמעשי בתחומים חשובים אלו.

אולי יעניין אותך גם?

Need Help?

צרו עמנו קשר

מלאו פרטיכם ונחזור בהקדם

ימים לא פשוטים עוברים על כולנו

אריאל מדיק רוצה לחזק את כלל לקוחותיה!

קבלו מתנה על כל רכישה מהאתר!

מתנה דפיברילטור תיק עזרה ראשונה

ימים לא פשוטים עוברים על כולנו

אריאל מדיק רוצה לחזק את כלל לקוחותיה!

קבלו מתנה על כל רכישה מהאתר!

מתנה דפיברילטור תיק עזרה ראשונה