לוכד נחשים

הכשת נחש

נחשים נפוצים בכל העולם פרט לאנטרטיקה, ניו זילנד ואירלנד, בארץ יש 42 מיני נחשים מתוכם 9 ארסיים ועוד מספר דומה של נחשים תת-ארסיים, הכשה של נחש תת-ארסית כלול לרוב תגובות מקומיות בלבד כנפיחות מקומית באזור ההכשה והסכנה המרכזית היא זיהומים (כטטנוס) או תגובה אלרגית קשה במקרים נדירים.

בישראל נפוצים מיני נחשים בכל תצורת נוף לרבות החרמון, רוב מקרי ההכשה.

בישראל קורים בעיקר בחודשי הקיץ אך גם בחודשי החורף והסתיו מתרחשות הכשות, רוב ההכשות קורות באזור המרכז והשרון וזאת בעיקר בשל צפיפות האוכלוסייה באזורים הללו.

מידי שנה הכשות נחשים גורמות למקרי מוות רבים ברחבי העולם (עשרות אלפי מקרים), בעיקר במדינות מתפתחות באפריקה, דרום אמריקה ודרום מזרח אסיה.

בזכות מערכת בריאות מערבית בישראל מוות מהכשת נחש, נדיר יחסית 0-2 מקרים בשנה לערך.

נחשים ארסיים

הנחשים הארסיים בארץ הם הצפע המצוי, צפע החרמון, אפעה מגוון, שפיפון, עכן גדול, עכן קטן, עכן חרטומים ,פתן שחור וצפעון שחור (מוכר גם בשם שרף עין גדי).

הנחש הארסי ביותר בישראל הוא הצפעון השחור, לנחש זה אין נסיוב והטיפול המתקדם שיקבל הנפגע יהיה טיפול תומך, הכשות של נחש זה נחשבות לנדירות מאוד בעיקר בגלל תחום התפוצה שלו שדליל באוכלוסייה.

הנחשים שכן קיים להם נסיוב הם הצפע המצוי ואפעה מגוון, הרוב המוחלט של מקרי ההכשה בארץ הם מקרי הכשה של צפע מצוי שנפוץ מצפון הארץ ועד אזור באר שבע בדרום, נחש זה נמצא בסמוך למגורי האדם בשל חיבתו הרבה למכרסמים (חולדות ועכברים).

למינים שונים של נחשים יש הרכב ארס שונה, רוב הטוקסינים חודרים אל מחזור הדם דרך מערכת הלימפה.

סכנה נוספת במקביל לסכנה שנשקפת לנפגע מהארס היא אלרגיה מסכנת חיים.

לא כל נשיכת נחש היא הכשה אבל כל הכשה היא גם נשיכה לכן בין אם הנחש ארסי ובין אם לאו יש סכנה משנית של זיהומים כטטנוס, אם אין חיסון בתוקף יש לבצע בהקדם האפשרי את החיסון.

חשוב לציין שמבוגרים מקבלים חיסון כל 10 שנים אך במקרים מסוימים כמו נשיכה או הכשת נחש נותנים את החיסון גם אם חלפו רק 5 שנים.

כרבע ממקרי ההכשה הם מקרים של הכשה יבשה (הכשה שבה הנחש לא העביר ארס לנפגע) אין דרך לדעת אם מדובר בהכשה יבשה ברמת השטח.

הימנעו מלתפוס את הנחש לאחר הכשה, לעיתים הכשה שנייה תהיה יותר מסוכנת מהראשונה.

צפע מצוי באדיבות הלוכדים
צפע מצוי באדיבות הלוכדים

הכשת נחש מה לעשות?

השלב הראשון במתן עזרה ראשונה לנפגע מהכשת נחש הוא שלב הבטיחות  (safety) וכולל הימנעות מכל אינטראקציה עם הנחש, חשוב לנסות לצלם אם אפשר או לזכור פרטים מזהים על המראה של הנחש ,שמירה על קשר עין עם הנחש תוך שמירה על מרחק בטיחות של 2 מטר מהנחש, הרחקה של אנשים נוספים מהאזור (שלא יהיו נפגעים נוספים ושלא יגישו טיפול שגוי לנפגע).

השלב הבא הוא הזעקת עזרה,אמבולנס ומיד לאחר מכן לוכד נחשים

הטיפול עצמו יכלול הורדה של פריטי לבוש לוחצים מאזור ההכשה כגון שעונים, צמידים, נעליים וכו’.

הרגעה של הנפגע וקיבוע של הגפה שנפגעה לגוף, במידה והנפגע מתמוטט ומאבד הכרה ונשימה התחילו לבצע החייאה מיד במקביל להנחיות מד”א לרבות שימוש בדפיברילטור במידה ויש בנמצא, חשוב לחטא את המקום בשטיפה של מים וסבון בלבד.

מה אסור לעשות בהכשת נחש?

הדברים הבאים לא יועילו ויכולים לגרום להידרדרות נוספת של הנפגע ולכן חל איסור לבצע כחלק מהטיפול בהכשת נחש.

סימנים להכשה

סיפור מקרה, אם ראינו את ההכשה מתבצעת או שהנפגע התלונן על הכשת נחש,

גם במידה והנפגע ראה נחש והרגיש בכאב נתייחס למקרה כהכשת נחש, אל תנסו להיות מומחים והתייחסו לכל מקרה נשיכה כאל מקרה הכשה.

סימנים נוספים יהיו כאב מקומי, דימום מאזור ההכשה, סימני שיניים (מס’ נק’ בצורה של חצי עיגול ,שני נק’ אחת ליד השנייה, נק’ אחת, שני פסים אחד ליד השני או פס אחד) טעם מתכתי בפה, הזעה, חולשה כללית, הפרעות בקצב הלב, בחילות, הקאות, כאבי בטן, פרכוסים ושינויים במצב ההכרה של הנפגע.

סימני אלרגיה מסכנת חיים (אנפילקסיס) כתוצאה מהכשה יהיו ירידה חדה בלחץ הדם, סחרחורות, קוצר נשימה, פריחה בעור, גירוד ונפיחות של דרכי הנשימה ואברי הפנים.

כיצד מונעים מקרה הכשה?

מניעה היא הטיפול הטוב ביותר, כדי למנוע מקרי הכשה בטיולים חשוב ללכת עם נעליים סגורות בחודשי הקיץ, בזמן קמפינג להשאיר את דלתות הרכב סגורות ולהכניס את הנעליים לתוך האוהל.

להימנע מלשלוח ידיים לתוך סבך צמחייה וללכת בשבילים מסומנים.

בבית או בגינה שלנו חשוב לדאוג להדברה נגד מכרסמים, לדאוג לגיזום צמחייה צפופה ולסגור ברזים דולפים בגינה, חשוב לדעת שאחוז משמעותי ממקרי ההכשה קורה כאשר אנשים מנסים לתפוס או לגעת בנחש (שאר המקרים קורים בטעות כאשר שולחים יד לאזור נסתר מהעין והנחש מרגיש מאויים)

ראיתם נחש בבית או בגינה שמרו על קשר עין והזעיקו לוכד נחשים וכך תימנעו מטיפול בהכשת נחש.

חשוב להדגיש כי הנחיות אלו אינן מחליפות טיפול רפואי מקצועי ואינן משמשות כתחליף לקורס עזרה ראשונה

צוות אריאל מדיק מעביר הדרכות מגוונות למגוון אוכלוסיות לרבות לוכדי נחשים, מומלץ לתאם הדרכה מלאה שבה תוכלו לקבל כלים כיצד לבצע החייאה, איך לטפל באנפילקסיס ועוד.

כותב המאמר הינו מדריך רפואת חירום ולוכד נחשים מורשה  . גד אוחיון